inbrekers komen terug

Waarom komen inbrekers terug naar hetzelfde huis?

Bij één op de vijf slachtoffers van een woninginbraak komen inbrekers binnen het jaar terug! Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), welke in maart 2019 zijn gepubliceerd.

Waarom komen inbrekers graag terug?

De reden hiervoor is eenvoudig. De inbrekers weten dat slachtoffers de gestolen spullen hebben vervangen door nieuwe.
Inbrekers slaan hun slag graag opnieuw, omdat ze denken een mooiere mobiel of laptop te scoren.

Inbraak te voorkomen?

Natuurlijk kun je nooit voor 100% een inbraak voorkomen, maar door goede beveiligingsmaatregelen is deze kans aanzienlijk te verkleinen!
Beveilig je woning conform de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen en het is voor inbrekers lastig om binnen te komen.
Volgens deze eisen is je woning minimaal drie minuten inbraakwerend en gaat de inbreker graag een deur verder.
Denk hierbij aan goed hang- en sluitwerk en een goede buitenverlichting. Gecertificeerd natuurlijk.

Meerdere keren slachtoffer van een inbraak?

Van de mensen die meer dan één keer slachtoffer zijn geweest van een inbraak acht 61% de kans groot dat het nogmaals gebeurt, aldus het CBS.
Deze mensen voelen zich uitermate onveilig in hun eigen huis en buurt.

Welke huizen lopen het meeste risico?

Huizen waar het hang- en sluitwerk minder goed is. Mensen denken vaak dat in dure wijken het meest wordt ingebroken omdat daar veel te halen valt. Maar veel inbrekers kijken toch waar ze makkelijk naar binnen kunnen komen.

Extra maatregelen om inbrekers buiten de deur te houden

Volgens het CBS heeft het grootste deel van de bevolking maatregelen getroffen om hun woning tegen inbraak te beschermen. Slachtoffers van een woninginbraak hebben doorgaans vaker preventiemaatregelen getroffen dan mensen die daar geen recente ervaring mee hebben. Zij hebben vaker extra veiligheidssloten en slachtoffers waar meer dan twee keer is ingebroken, kiezen vaker voor rolluiken of alarmsystemen.

Geen alarminstallatie en rolluiken in het Politiekeurmerk Veilig Wonen eisenpakket

Alarminstallaties en rolluiken zijn prima als aanvullende maatregelen en om het veiligheidsgevoel te vergroten. Maar op het gebied van preventie zijn ze minder effectief en daarom ook niet in het PKVW-eisenpakket opgenomen. Rolluiken zijn overdag vaak open en relatief makkelijk open te breken. En een alarm gaat pas af als de inbreker al binnen is, aldus Susanne Schat van het CCV.

Vereniging Eigen Huis

In het “Eigen Huis Magazine” van de Vereniging Eigen Huis, staat een interview met de projectleider woninginbraak Nationale Politie. Welke maatregelen meten volgens hem de mensen nemen als bij hen is ingebroken? Ik citeer: “Wij adviseren altijd een woningcheck te laten doen door een erkend Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)-bedrijf om te kijken waar de inbraakrisico’s liggen en met welke maatregelen die te beperken zijn: waar zijn extra sloten nodig, waar meer verlichting? Als je huis een PKVW-certificaat heeft, wordt de kans op een inbraak 50 procent kleiner en krijg je vaak korting op de inboedelverzekering. En verder: sluit de ramen, zorg voor verlichting en draai de deuren op slot als je de woning verlaat. Deze tips gelden overigens voor zowel slachtoffers van een inbraak als voor mensen die daar nooit mee te maken hebben gehad”. Lees meer >>

Is het Politiekeurmerk duur

Binnen het Politiekeurmerk kunnen wij vaak verschillende keuzes maken. En de keus ligt altijd bij u!
De gemeente Utrecht geeft subsidie om uw koopwoning veilig te maken!  Op mijn eerder geschreven blog leest u hierover meer >>

Gratis woninginspectie

Benieuwd of uw woning voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Vul het contactformulier in en ik kom GRATIS een inspectie van de woning verrichten!
Een advies op maat komt binnen een aantal werkdagen in uw mailbox. Uiteraard ook gratis. Wellicht tot ziens!