Senioren wonen langer zelfstandig thuis
Het aantal mensen dat in een verzorgings- of pleeghuis woont, daalt al jaren. Van de senioren tussen de 85 en 89 jaar, woont 75 procent zelfstandig.
Een groot deel van de senioren woont zelfstandig
In de leeftijd van 90 tot 95 jaar woont maar liefst 60 procent zelfstandig.
Natuurlijk speelt gezondheid een belangrijke rol in de beslissing of u langer thuis kunt blijven wonen. Maar ook de overheid stimuleert het langer zelfstandig wonen al geruime tijd. Dit blijkt uit de invoering van de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Daarnaast stimuleert de overheid het langer thuis wonen via de woningbouw. In Nederland worden jaarlijks minimaal 44.000 woningen gerealiseerd die geschikt zijn voor senioren. (bron: Politiekeurmerk.nl)
Veilig Wonen voor Senioren
Natuurlijk denkt u bij langer thuis wonen na over uw veiligheid. Zaken als valpreventie of het laten plaatsen van een traplift bijvoorbeeld. Maar denkt u ook wel eens na over maatregelen om uzelf te weren tegen inbraak, babbeltrucs en woningovervallen? Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) helpt u hierbij.
Wat is het Politiekeurmerk Veilig Wonen?
Het PKVW is een keurmerk voor woningen die voldoen aan een aantal eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. Die eisen zorgen ervoor dat een inbreker meer tijd nodig heeft om een woning binnen te komen. De meeste inbraken worden namelijk gepleegd door ‘gelegenheidsinbrekers’. Zij willen maar één ding: snel en ongezien hun slag slaan. Aan goedverlichte woningen met stevig hang-en-sluitwerk en degelijke ramen en deuren hebben zij een hekel. Precies de zaken waar het Politiekeurmerk voor staat. Daarnaast draagt het PKVW bij aan het voorkomen van brand en zorgt het voor maatregelen die vandalisme en overlast voorkomen. Het PKVW wordt uitgevoerd door bedrijven die zich volledig hebben gespecialiseerd in dit keurmerk.
Eisen Politiekeurmerk
• Gecertificeerd hang-en-sluitwerk op bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels
• Verlichting bij de buitendeuren
• Zicht vanuit de hal op iemand die voor de deur staat
• Rookmelders op iedere etage en op de juiste plek
Hoe krijgt mijn woning een PKVW-certificaat?
Benieuwd of uw woning in aanmerking komt voor het PKVW-certificaat (of deelverklaring) Beveiligde Woning? Neem dan contact op met mij. Ik kom graag bij u langs voor een gratis woningcheck. Tijdens dit bezoek worden alle ‘inbraakgevoelige’ plekken van uw huis inzichtelijk. Zo wordt bepaald op welke wijze de beveiliging kan worden verbeterd. U ontvangt vervolgens een gespecificeerde offerte waarin u alles nog eens rustig na kunt lezen. Indien gewenst, kom ik persoonlijk de werkzaamheden voor u uitvoeren. Vult u het woningcheckformulier in en ik kom geheel vrijblijvend bij u langs.
Verklaringen en certificaat Beveiligde Woning
Ik kan ook een verklaring afgeven waarmee ik aangeef dat de beveiliging van een bepaald deel van de woning op orde is. De verklaring wordt afgegeven per gevel. Als alle gevels van de woning aan de beveiligingseisen voldoen, dan komt de woning in aanmerking voor het PKVWcertificaat Beveiligde Woning. Dit certificaat is tien jaar geldig. Naast een certificaat, ontvangt u PKVW-stickers voor op het raam. Kwaadwillenden weten hierdoor dat het vele malen moeilijker in te breken is dan een huis zonder het Politiekeurmerk. Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen neemt de kans op een geslaagde inbraak tot wel 90% af. Zeker van belang voor senioren die langer zelfstandig thuis willen of moeten wonen.
Technologische ontwikkelingen
Ontwikkelingen op het gebied van technologie, zogeheten domotica en eHealth, helpen bij het creëren van een veilige en comfortabele thuissituatie. Het PKVW gaat mee in deze ontwikkelingen
en heeft oplossingen op de PKVW-productenlijst staan. Bijvoorbeeld de woningtoegang voor zorgverleners. Dit kan eenvoudig geregeld worden. Denk aan gecertificeerde sleutelkluisjes en elektronische deuropeners.
Subsidie gemeente Utrecht
De gemeente Utrecht zet in op het terugdringen van het aantal woninginbraken. En met succes! De gemeente Utrecht kent een mooie subsidieregeling. Voor eigenaren van koopwoningen geldt het volgende. Indien de woning ouder is dan het bouwjaar 2000, krijgt u 40% van de kosten terug, met een maximum van € 1.000,–. Voor huizen gebouwd in 2000 of later, vergoedt de gemeente 20% van de kosten, met een maximum van € 250,00. Ik leg het u graag persoonlijk uit. Voor huurwoningen verwijs ik u naar uw woningcoöperatie.
Subsidie aanvragen is lastig
Welnee, bij de uitreiking van het certificaat voeg ik een handleiding toe. Ik neem u stap voor stap mee in het proces. Van het inloggen tot het aanvragen. Het is echt eenvoudig.
Niet woonachtig in Utrecht of omgeving?
Woont u elders in het land, maar wilt u wel een adviseur Politiekeurmerk Veilig Wonen benaderen? Dan kunt u via deze site een erkend preventie-adviseur zoeken.
Vragen?
Heeft u naar aanleiding van het bovengenoemde nog vragen? Neemt u dan gerust contact met mij op. Dit kan middels het invullen van het contactformulier op mijn website. Wilt u een gratis woninginspectie, dan vult u het gratis woningcheckformulier in. Ik neem snel contact met u op.